AUDIOPLATINUM FORUM

В необятния свят на звукотехниката и музиката...
Дата и час: Чет Май 24, 2018 11:10 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа   форум аудио платинум
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Окт 03, 2017 10:08 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 13, 2009 12:56 pm
Мнения: 306
Към края на финиширане съм на последния ми абсурден от всяка гледна точка проект. Горе-доле става за слушанЬе :roll: Искам да го изхвърлям "само" по 2 пъти на седмица, което е напредък :crazy: 4 години борене с михаля :smile:
https://s1.postimg.org/7oj7a40lf3/DSC03513.jpg
https://s1.postimg.org/54dcxh9mvj/DSC03534.jpg
https://s1.postimg.org/2h0o1agobz/DSC03548.jpg
https://s1.postimg.org/51w169ribz/DSC03450.jpg
https://s1.postimg.org/7eynnhd90f/DSC03115.jpg
метаморфози на филтъра:
https://s1.postimg.org/2ejca326yn/DSC03118.jpg
https://s1.postimg.org/6jexm7bkun/DSC03276.jpg
https://s1.postimg.org/27svstiwmn/DSC03277.jpg
https://s1.postimg.org/8f49szmdin/DSC03504.jpg


Накрая успях да го докарам до 3 бобини и 1(2) резистора. Кондера не го гледайте, седи си за всеки случай. Всъщност това беше замисъла на занятието комбиниран филтър. Сериен безкондензаторен за ОБ+високотоновия и обикновен паралелен за ТЛ секцията. След 4 години борба успях/ донЕкъде/
По същество това е 2.5 лентова концепция. Не че има значение, но честотния обхват с рум гейна е 27-35 000 херца в 10 децибелова неравномерност. Като в обхвата над 2.5 килохерца неравномерността е под 2 децибела. Високите са с 4 децибела под средното ниво. Средите преобладават над всичко друго. Голяма борба беше да не дразнят въпреки това. По сметки системата е в обхват от 38 херца отдолу. Рум гейна съм го организирал да помага деликатно. Баса в сравнение с други мои не много ординарни ОТ леко отстъпва като тежест.
Като цяло огромна динамика и бързина. Много добре отработена нискочестотна област. Рядко съм чувал нещо по-коректно, особено от това мижаво 6.5 инчово говорителче. Е, малнее ми и рано или късно ще се сдобие системата с 8 инчов драйвер за Тл-а. Средите са много, ама много мащабни и живописни. Високите са толкова, колкото аз искам и колкото на "магия" позволява системата изпълнена с безкондензаторни филтри.
Най-хубавото им качество обаче според мен е, че трите драйвера свирят като един, плавно, с лекота и въпреки това с динамика в целия честотен обхват. Всъщност макар и на заден план рядко съм чувал по-прецизно отработен бас. Жалко, че Скановете нямат 8 инчов илюминатор.
Опроводяването е с монокристална жица с обща дължина 28 метра. Филтъра и спийкър кабела са една непрекъсната жица за "+" и "-" което бе и концепцията. Всички клеми(12) за 3-те драйвера са медни кардаси. както е водно филтъра е отделен блок на саундкерита. Концепцията много работи. Филтър вътре в ОТ е ясно чуваем компромис.
Това са колоните без които не мога, макар на моменти да ги мразя. Ако правя някога нещо за мен си ще е усъвършенстван вариант на това чудо. Лошото е, че за изпълнението на тази концепция има само няколко драйвера които могат да се използват от огромното разнообразие което има по света...

След няколко месеца го докарахме до 8 инчов говорител, който е временен. В момента е един СЕАС, но разбира се ще бъде заменен със Скан Спиик, естествено:
https://s1.postimg.org/1xitdugm8f/DSC03547.jpg
https://s1.postimg.org/6rkfo57tlb/DSC03548.jpg

Въпреки недостатъците които критично им намирам, е невъзможно да слушам каквито и да е други колони където и да е...

Иво, съжалявам,не успях да кача поста добре. Ако е възможно, изтрии първия ми пост без изображенията.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 04, 2017 12:51 am 
Offline
AUDIOPLATINUM Site Admin
Аватар

Регистриран на: Пон Юли 28, 2008 10:53 pm
Мнения: 2630
Местоположение: Варна
Бря, бря, заинтересувах се. :Tongue_out: Изглежда много интересно ! :hehe:

_________________
THAULAB
THRACIAN AUDIO LABORATORIES


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 04, 2017 7:31 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 13, 2009 12:56 pm
Мнения: 306
Колонките са с характер и никога не могат да ме накарат да скучая, своенравни са доста и искат концептуална угодия, но се е случвало да ги слушам по 14 часа на денонощие...
Снимките са доста лоши, на живо са изключително красиви. Реализацията е от брезов шпертплат 30 мм навсякъде, като дъното е около 55 милиметра-шпертплат и правилно ориентирана дървесина от тетаком. Челния панел е 44 милиметра- 30мм шпертплат и 14 милиметра масив от мербо. Тавана е 40 милиметра сандвич от шпертплат и кумару/което спада вече към железните дървета. Всички бобини са лентови Janzen Wax Coil/ за мен това е най-добрата бобина, вероятно след Дуелунд-прослушвани са 5 вида лентови/, всички резистори са 20 ватови жични безиндукционни Мундорф М сюпрем.
Опроводяването за ОБ и АМТ-то на мундорф/ големия модел/ е монокристална жица HUWT1.3/ тефлоновия e oсезателно по-добър/ и HUW 2.1 за ТЛ секцията.

Отначало ТЛ секцията беше с Илюминатор и тя/ безусловно за мен най-добрия 6.5 инчов говорител който е минавал през мен/, но желанието ми за по-голям мащаб на звуковата картина доведе до естествено продължение с 8-ца.Отивам да ги слушам...

Иво,благодаря, че ми оправи бакийте :oops:


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 04, 2017 8:27 pm 
Offline
AUDIOPLATINUM Site Admin
Аватар

Регистриран на: Пон Юли 28, 2008 10:53 pm
Мнения: 2630
Местоположение: Варна
Владо, да ти подшушна една идейка. :shushu: Разкарай жичните резистори. Никога резистор с метален резистивен елемент не ми е звучал хубаво. Направи си пакети от въглеродни* резистори в паралел, така че да докараш мощността. Примерно, ако ти трябва 1 Ом / 20W, сложи 10бр по 10 Ома/2W в паралел, да кажем KIWAME. Това лично съм го пробвал в колонни филтри и в мощни резистори за стъпала. Винаги резултата е убийствен в полза на въглерода.

*-Като казвам "въглеродни" резистори, имам предвид carbon film или въглеродослойни по нашенски. Такива има Kiwame, Riken, Takman и прочие. Тук не слагам carbon composite или въглерод-композитните (като кафевите Allen Bradley), които звучат залюхано. :glasses1:

_________________
THAULAB
THRACIAN AUDIO LABORATORIES


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 04, 2017 10:14 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 13, 2009 12:56 pm
Мнения: 306
Пробвал съм да правя клъстъри със всякакви резистори, въглеродни, танталови, металослойни, включително и кивита-не става.
Този мундорф е третия най-добър резистор след 2-та карбонови дуелунда като звукова сигнатура сред мощните резистори. Много по-добър е от милсовете, камо ли от кивитата. Виж, дуелундите са друга бира. Някога на новото издание на тези колони с 10 инчовия ревелатор/ а може и на тези ако ми изпадне финансова възможност/ ще бъдат с "черния" дуелунд, но ще видим това-не знам какво ще покаже звуковата сигнатура от комбинацията.

А филтъра както писах е сериен, а при серийните филтри работата е дебела, многоооого дебела. Там всеки един компонент изпълнява по няколо роли и винаги изискванията са противоречиви. От 8 години не ползвам паралелни. Изискванията към всеки един компонент са жестоки и на тях задоволителен отговор от към резистор заслужи само мундорфа.

Целта беше да създам колони с неординарно, живо, мащабно звучене, които се отличавт от масата "хубави" ОТ. Реакцията им е саветкавична, а звуковата картина единна, кохерентна с естествени тембри, като от един говорител, но без недостатъците на широколентовеца. Честно казано никъде не съм слушал по-прорисувана и детайлна картина в басовия спектър. 8 инчовия Сеас е крачка напред за мащаба на колоните, но с илюминатора артикулацията беше по-добра. Защо Скан Спиик нямат илюминатор 8-ца и 10-ка... :roll:

За новия проект временно басовика ще бъде това-имам го в наличност:
http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/25w-8565-00.pdf

но към Коледа смятам да си направя подарък:

http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/26w-8861t00.pdf

който смятам, че ще се доближи повече до звуковатата сигнатура на илюминатора.

В момента слушам на земята 25-цата да го разработя-ами и без обем отдолу е отличен, а в ТЛ заедно с помещението ще слезе под 18 херца при настройка на "миниатюрната" линия от 71.5 литра-29 херца. Почти такава ще е ситуацията и с 10 инчовия ревелатор, но очаквам още по-добро поведение заради по-добрия мотор и звукова бамбина.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 04, 2017 10:36 pm 
Offline
AUDIOPLATINUM Site Admin
Аватар

Регистриран на: Пон Юли 28, 2008 10:53 pm
Мнения: 2630
Местоположение: Варна
Дуелунд имат един голям недостатък. И той е цената. :gqvol: Иначе всичко им е от най-висок клас. Благодарение на Наско им пробвах кондензаторите с медно фолио, намаслена хартия за диелектрик и хартиен корпус. Избиха всякакви Йенсени, Юпитери..., а тия с полимерни диелектрици изобщо не можаха да се класират. Ама 200$ един кондер 0,22uF....

_________________
THAULAB
THRACIAN AUDIO LABORATORIES


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 04, 2017 11:06 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 13, 2009 12:56 pm
Мнения: 306
И на мен ми попада един дуелунд и после гледах страшно и с омраза всичките йенсени, мундорфи, кардаси, дори и иначе много любимия ми сребърен Янцен :oops: докато не ми мина след няколко дни. Мнооого са дефектни дуелунд в цените.
В това е разликата, че в тези колони имам най-добрия кондер-по-добър и от на Наско дуелунда-нямам кондензатор ;) направиш ли сериен филтър(сполучлив) без кондензатори веднъж-няма връщане назад. Картината става гладка и плавна, бездънно дълбока, с абсолютно натурални тембри. Лошото е, че напасването на такъв филтър не е сложно, сложно е как ще напаснеш компонентите по звукова сигнатура. Огромно значение има например Rdc на първата бобина, дали ще е 0.1 или 0.06 ома. Първата стойност е почти неприемлива... За тези колони избирах говорителите, защото заданието беше -безкондензаторен сериен филтър и от там се започна проектирането, рисърча и прочие.. За сега смятам, че двете най витални конструкции от към акустично натоварване-прецизността и естествеността на ТЛ в ниските и средите, и свободата, ефирността и мащабността на ОБ в цели честотен обхват трябва да се слеят в едно. Та така 4 години за тези, като началото на концепцията бе положено преди около 6 години...


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 08, 2017 2:49 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Чет Мар 12, 2009 3:03 pm
Мнения: 443
За снимките:

Изображение

Много е неудобно да се разглеждат така от линкове.
Поздравления за проекта! :clap2:

_________________
"Нашата мъдрост е следствие от нашия опит. Нашият опит е следствие от нашата глупост."

Моите неща: https://sites.google.com/site/hifiaudiobg/foto-galeria


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 09, 2017 10:18 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 13, 2009 12:56 pm
Мнения: 306
Да, съжалявам, лошо се получи със снимките :oops: Лека-полека ще се добавят нови ;)

Изображение

Натоварването на високочестотния АМТ с уейвгайд даде отлична переспектива на картината. За разлика от лентовите говорители, вписването на този с нормални мидбаси се получи много добре, лесно и естествено, кйоето беше изненада за мен...


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа   форум аудио платинум


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group