AUDIOPLATINUM FORUM

В необятния свят на звукотехниката и музиката...
Дата и час: Чет Май 24, 2018 11:02 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа   форум аудио платинум
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пет Мар 28, 2014 10:08 pm 
Offline
AUDIOPLATINUM Site Admin
Аватар

Регистриран на: Пон Юли 28, 2008 10:53 pm
Мнения: 2630
Местоположение: Варна
Днес бях на гости на един мой приятел-аудиофил от Варна. Въпросният се казва Васко и е известна личност в градските (а и не само градските) аудиосреди. Ерудиран аудиофил, с изключително богат опит, през чийто ръце и уши са минали множество расови аудио компоненти и цели системи. Човек с точна преценка за звученето и обективно оценящ качествата на компонентите и системите. Настоящата му система се състои от следните компоненти:

1.Източник AYON CD5s (Швейцария) - CD плеър-предусилвател, с масивен алуминиев корпус и интересно захранване, ползващо лампи.

Изображение Изображение Изображение Изображение

2.Усилвател AYON ODIN (Швейцария) - лампово чудовище, тежащо впечатляващите 63кг, с крайни лампи, разработени специално за AYON и представляващи версия на 300В с повишена анодна мощност.

Изображение Изображение Изображение

3.Озвучителни тела AVANTGARDE (Германия) - впечатляващи озвучителни тела, с куполни СЧ и ВЧ, натоварени с преден рупор, в съчетание с 2х10'' активни субуфъри. Интересното е, че СЧ и ВЧ секцията са с пружинно окачване върху стойката. Озвучителните тела са с чудовищната чувствителност от 107dB/W.m.

Изображение Изображение Изображение

4.Окабеляване от чисто сребро OCELLIA (Канада) и PHY (Франция):

Изображение Изображение

5.Интересни допълнения към системата:

Резонатори ACOUSTIC SYSTEM (Франция)
Изображение

Лампа с турмалинови кристали за йонизация на въздуха:
Изображение

Шуманов генератор:
Изображение

Системата е оборудвана и със стойки за кабелите от екзотична дървесина, съдържащи контейнер с кристали, както и множество мпинго дискове, но не ги снимах, за да не ставам прекалено нахален.

Ще бъда много кратък в анализа си на звученето. Системата просто трябва да се чуе, защото всяко описание е само блед преразказ на нейния реален потенциал. Най-силно ме впечатлиха четири неща:

1.Системата предава музикалните инструменти в реалната им големина и размери. Контрабасът звучи като контрабас, а не като контрабасче. Саксофонът звучи като саксофон, а не като саксофонче. Това е много трудно постижим ефект, който 99% от системите нямат, колкото и да претендират за HIGH END.

2.Системата надскача стените на стаята с обема на звуковата си картина. Особено задната стена сякаш не съществува. При прослушване на голям симфоничен оркестър, всеки инструмент се локализира перфектно в ширина и дълбочина, въпреки сложността и натовареността на музикалната картина. Най-стряскащо е възпроизвеждането на инструментите от последния ред на симфоничния оркестър-отиват в дълбочина, далеч зад задната стена на помещението. Усещането е като в концертна зала. Или в катедрала, когато слушахме запис на църковно пеене.

3.Системата притежава изключителна мекота на възпроизвеждането. Нарочно занесох много качествен запис, ремастериран от JVC и обозначен като XRCD (extended resolution CD), които е леко пренапудрен и на небалансирани системи, сибилантните му звуци се набиват като пирони в мозъка. При системата на Васко нямаше и помен от такива ефекти. Всичко се възпроизведе с лекота, финес и мекота, без намек за дразнене на слуха. Дори бих казал, че системата ми харесва изключително много точно при възпроизвеждане на подобни умишлено наситени записи.

4.Последната точка оставям за ефекта от допълнителните аксесоари на системата, които в други аудиофоруми (доста под нивото на нашия) биха се определили като "шамански". Тук сме достатъчно напреднали, за да не даваме оценки, преди да сме чули нещо реално. А днес имах възможност да чуя точно това. Васко беше достатъчно любезен и търпелив, за да ми демонстрира ефекта от резонатора. Самият резонатор представлява дървено трупче, с размер малко по-малък от цигарена кутия, върху което е монтирана стойка с медна "паничка". Васко каза, че има целия комплект резонатори, като сред останалите има и такива със сребърни "панички". Слушахме църковно пеене в голяма катедрала, след което Васко свали резонатора и махна "паничката". Пусна същия запис. Разликата мога да я доловя не само със затворени очи, ами дори и със запушено едно ухо. Отзвучаванията се скъсиха на половина, гласът на вокала се отдалечи, ехото затихна осезаемо. Както сам Васко каза, ефектът е като да слушаш същото пеене, но вече пред вратите на катедралата. Не искам да коментирам защо и как се получава така. Важното е, че се получава и това се чува повече от добре.

Да кажа няколко думи в заключение. Изключително съм благодарен на Васко и съпругата му за оказаното гостоприемство. За мен това е безценен опит и трупане на впечатления. Точно при слушане на такива класни фабрични системи, човек добива представа за степента на собствените си постижения. И това му дава обективна оценка за настоящото му развитие, предпазвайки го от изпадане в самозаблуда за собственото си аудио-величие. След такива преживявания си правя преоценка и разбирам дали изобщо копая в правилната посока. А това е безценно.

_________________
THAULAB
THRACIAN AUDIO LABORATORIES


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Апр 01, 2014 12:32 am 
Offline

Регистриран на: Вто Юни 29, 2010 9:18 pm
Мнения: 118
DJPOPA написа:
Контрабасът звучи като контрабас, а не като контрабасче. Саксофонът звучи като саксофон, а не като саксофонче. Това е много трудно постижим ефект, който 99% от системите нямат, колкото и да претендират за HIGH END.

Да, наистина е много трудно човек да чуе някъде система, която има способността да пресъздаде инструментите с коректен размер! А на системата на Васко малките инструменти правилно ли са мащабирани, или имат склонност да звучат като по-големи от реалното?

_________________
"If you can't explain it simply, you don't understand it well enough." - A.E.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Апр 05, 2014 8:30 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Мар 12, 2009 6:27 pm
Мнения: 386
Местоположение: София
Всичко изглежда впечатляващо, много хора никога няма да дорастнат до там, да разберат смисъла на всичкото в тази система...

Лампите на усилвателя най-вероятно са Emission Labs 520B със специална за тях форма на балона...

_________________
skype: fanat_ot_gorata


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Апр 05, 2014 9:08 pm 
Offline
AUDIOPLATINUM Site Admin
Аватар

Регистриран на: Пон Юли 28, 2008 10:53 pm
Мнения: 2630
Местоположение: Варна
Лампите са Ayon Audio 62B.

Пешо, мисля че системата се справяше добре с размерите на малките инструменти. Слушахме една японска интерпретация на класическа музика, в която единия музикант се разхождаше чак в дъното на сцената, носейки някакъв вид маракаси в ръце и подрънквайки с тях от време на време. Въпреки че въпросния най-вероятно представляваше последния ред на оркестъра, направо можеше да го "видиш" как обикаля наляво-надясно.

МД, цената на усилвателя е около 20000 евро. Плеърът е по-евтин, само 8500 евро :) . Не съм показал "бившите" компоненти на системата, които в момента се продават-пред и крайно стъпало TOM EVANS, плеър AUDIO AERO.

Изображение Изображение Изображение

Интересното е, че почти всички компоненти в системата са закупени от Васко, след директен контакт с производителя. Примерно TOM EVANS-ите са закупени директно от самия Том Еванс, след телефонен разговор с него. За Авантгардите се е наложило Васко да ходи три пъти до фирмата, да слуша на място и да говори директно с главния им конструктор, докато си хареса модел. При Айони-те е пак подобна ситуацията, директен контакт с швейцарската фирма, в която се оказва, че работят и неколцина българи. Не случайно казах, че Васко е много ерудиран и притежава голям опит, с който рядко някой може да се похвали.

_________________
THAULAB
THRACIAN AUDIO LABORATORIES


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Апр 06, 2014 1:26 pm 
Offline

Регистриран на: Съб Мар 16, 2013 2:06 pm
Мнения: 46
Накрая ще сборим Наско и Васко :gqvol:


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Апр 14, 2014 10:15 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Мар 12, 2009 8:07 pm
Мнения: 37
Много се радвам, че информацията за тази система излиза в публичното пространство. Потвърждавам всичко, написано от Иво. Според моето скромно мнение това е най-добрата система, която съм имал щастието да чуя, независимо дали на аудио изложение или в частен дом. Човекът, положил толкова усилия, за да я изгради, несъмнено притежава изключително вярно музикално чувство и висок естетически вкус. Прецизният му слух подсказва, че Васко не е обикновен меломан или аудиофил, а човек, развивал музикални умения, подплатени с дълбоки познания в музикалната област. Всичко това, заедно с изключителната му ерудираност също подсказва, че изграждането на звучаща по такъв начин аудио система не е плод на случайността. Всъщност никаква случайност не може да постигне подобен резултат. Справка - аудио изложенията, където се събират компоненти за стотици хиляди на случаен принцип, а резултатът е отчайващ.
Разбира се, за да се оцени правилно и достатъчно, слушателят трябва да притежава поне част от качествата, които притежава нейният притежател.
Аз лично съм щастлив, че съм имал възможността да я чуя няколко пъти, да се насладя на изключително музикално изживяване и отлично гостоприемство!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Апр 29, 2014 4:44 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Апр 27, 2009 4:11 pm
Мнения: 9
Местоположение: Русе
Мераклийска система, поздравления! :go_go:

DJPOPA написа:

Лампа с турмалинови кристали за йонизация на въздуха:
ИзображениеТази лампа не е ли за третиране на CD и DVD дискове?


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Апр 30, 2014 6:02 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 15, 2009 1:58 pm
Мнения: 456
rogev написа:
Мераклийска система, поздравления! :go_go:
Тази лампа не е ли за третиране на CD и DVD дискове?


И двете?

Цитат:
Listing rooms acoustics improves!

If you place RIO-5 II and switch it on in your listing room, the natural negative-ion released by the halogen lamps ray and heat fills the room up.

This ion will purify the air in the room, and sound(picture) waves travel more smoothl, resulting in improvement of sound(picture) quality.


Изображение

запазен е оригиналния правопис

_________________
Моята система | Google+ Hi-Fi community


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Апр 30, 2014 7:56 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Юли 04, 2010 9:25 pm
Мнения: 137
Аз много не разбирам английски, но по картинките си правя извода, че положителните йони от битовата техника, вляят зле на звученето на системата. Правилно ли съм разбрал?


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Апр 30, 2014 8:18 pm 
Offline
AUDIOPLATINUM Site Admin
Аватар

Регистриран на: Пон Юли 28, 2008 10:53 pm
Мнения: 2630
Местоположение: Варна
Ами пише, че отрицателните йони от турмалиновите кристали, насищайки въздуха в стаята, подобряват свойствата му да провежда звуковите вълни. За дисковете пише, че инфрачервеното излъчване от халогенната лампа активира материала на диска, което води до по-добро "предаване" (буквален превод) на лазерния лъч.

Аз лично не мога да кажа дали е вярно или не. Особено след като повече от ясно чух влиянието на онази малката "камбанка". Така че вече съм много внимателен в изказванията си, има или няма ефект. Бях скептик за резонатора, не вярвах, че ще чуя разлика, мислех си че става въпрос за върло шарлатанство. Да, ама разлика има и то огромна, че и глух ще я усети даже. За това вече си трая и докато не пробвам лично, не си позволявам лукса да давам мнение.

Krassy пък безпогрешно познава дали работи Шумановия генератор, само докато влезе в стаята. При различните хора, усещането е различно по сила.

_________________
THAULAB
THRACIAN AUDIO LABORATORIES


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Апр 30, 2014 8:41 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Юли 04, 2010 9:25 pm
Мнения: 137
Шумановия генератор, доколкото ми влиза в заниманията, знам че влияе на психиката релаксиращо, а спокойната психика е от голямо значение за възприемането на звуковата картина. Разбира се, хората са с различна сенситивност.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа   форум аудио платинум


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group